nti logo header
 • NTI
 • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
 • NHA
 • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
 • Laudius
 • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
 • Thuiscursus.nl
 • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
 • ICT Trainingen
 • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

8 tips voor het leren van de Spaanse taal

De Spaanse taal, met zijn levendige ritme en rijke geschiedenis, heeft de harten van veel taalliefhebbers wereldwijd veroverd. Of je nu gepassioneerd bent door de cultuur, plannen hebt om te reizen naar Spaanssprekende landen, of gewoon een nieuwe vaardigheid wil leren: de Spaanse taal leren is ontzettend leuk en leerzaam om te doen .Maar hoe begin je daarmee? In deze blog delen we 10 praktische tips, variërend van online cursussen tot het onderdompelen in de Spaanse cultuur, die je op weg helpen naar het spreken van de Spaanse taal!

Spaanse taalcursussen uitgelicht

Wil jij ook aan de slag met de Spaanse taal? Hieronder hebben we een aantal uitstekende Spaanse taalscholen en taalcursussen voor jou uitgelicht waar je terecht kunt.

overalspaanslogo

Overal Spaans

www.overalspaans.nl

Overal Spaans is een van de leukste en snelste online lesmethodes om de Spaanse taal te leren spreken. Ze hebben al meer dan 2.300 cursisten geholpen. met de kortingscode SPAANS10 kan je nu een cursus bestellen met €10,00 korting!

atlantika-logo

Atlantika

www.atlantika.net/nl/

Academia Atlántika geeft al meer dan 30 jaar onderwijs in het Spaans als vreemde taal. Bij Atlantika kan je Spaans leren aan in Andalusië (Conil de la Frontera) of in Sevilla. Ook kan je kiezen voor een vestiging in Galacië. Bekijk de website voor meer informatie.

Que Bueno

Que Bueno

www.quebueno.nl

Que Bueno biedt verschillende cursussen Spaans in Breda aan. Je kunt hier kiezen groepscursussen voor beginners en gevorderden. Er zijn ook privélessen beschikbaar. Ook biedt Que Bueno een online cursus aan.

supergoedspaansleren

Supergoed Spaans Leren

www.supergoedspaansleren.nl

27 jaar geleden leerde ik snel en makkelijk Spaans. En dat heb ik voor iedereen mogelijk gemaakt. Geen verdwaal in grammatica. Je leert alleen wat je nodig hebt. Een bijzondere unieke manier. Met levenslang toegang en altijd hulp. Naast mij in elke lesvideo staat een Spaans iemand. Je krijgt lesmateriaal met de uitspraak erbij. En de garantie dat je over een paar weken Spaans spreekt.

Tip 1: Begin eenvoudig met de basis

Het leren van een nieuwe taal kan in het begin overweldigend zijn. Maar je hoeft niet meteen in het diepe te duiken. Begin klein en maak het leuk! Apps zoals Duolingo bieden een gestructureerde, spelachtige benadering van taalonderwijs, waardoor je dagelijks gemotiveerd blijft en de basisbegrippen van het Spaans onder de knie krijgt. Youtube daarentegen, barst van de educatieve content voor elke leeftijd. Kinderfilmpjes zijn niet alleen voor kinderen; ze gebruiken eenvoudige taal en herhalende structuren die perfect zijn voor beginners. Ze zijn een uitstekende manier om de klanken en het ritme van de taal op te pikken. Binnen de kortste keren zul je merken dat je de taal sneller oppikt dan je dacht! Ook een leuke tip: raadpleeg eens een Spaanstalige nieuwssite zoals El País of de New York Times in het Spaans.

Tip 2: Volg een cursus Spaans

Hoewel apps en filmpjes je een kickstart kunnen geven, is er niets dat het diepgaande leren van een gestructureerde cursus kan evenaren. Online onderwijsinstellingen zoals NTI en LOI bieden uitgebreide cursussen Spaans die zijn ontworpen voor diverse niveaus, van absolute beginner tot vergevorderd. Wat deze online cursussen zo aantrekkelijk maakt is de flexibiliteit. Je zit niet vast aan vaste lestijden; in plaats daarvan kun je de lessen volgen wanneer jouw agenda het toelaat. Heb je een drukke week op het werk? Geen probleem! Pak je cursus weer op wanneer je meer tijd hebt. Het stelt je in staat om op je eigen tempo te studeren en het meeste uit je Spaanse leerervaring te halen. Het risico en nadeel hiervan is dat je zelf heel gedisciplineerd moet zijn. Je hebt niet echt een stok achter de deur.

Tip 3: Zoek een fysieke Spaanse taalcursus in de buurt

Hoewel online leren zijn voordelen heeft, gaat er niets boven de ervaring van een traditionele klasomgeving. Een fysieke Spaanse taalcursus biedt je directe interactie met een deskundige docent en medestudenten. Dit heeft diverse voordelen:

 • Consistentie: Met vaste wekelijkse lessen heb je een vast ritme in je leerproces. Dit kan helpen om de taal sneller en effectiever op te pikken.
 • Interactie: Samen leren bevordert discussie en oefening in real-time. Het stellen van vragen en het ontvangen van directe feedback kan cruciaal zijn voor je voortgang.
 • Verantwoordelijkheid: De betrokkenheid van een groep en een docent fungeert als een stok achter de deur. Het motiveert je om je huiswerk te doen en regelmatig te oefenen.
 • Netwerken: Je bouwt relaties op met medestudenten, wat kan leiden tot studiegroepen buiten de klas of zelfs vriendschappen die de taalstudie overstijgen.

Tip 4: Ga op vakantie naar een Spaanstalig land

Een effectieve manier om je Spaanse vaardigheden te verscherpen, is door jezelf rechtstreeks in de bron te plaatsen: een vakantie naar een Spaanstalig land. Of het nu het bruisende Spanje is of de diverse landschappen van Zuid-Amerika, elke conversatie die je voert, elke straathoek die je omslaat, wordt een les op zich. Door jezelf in een omgeving te plaatsen waar Spaans de eerste taal is, word je voortdurend uitgedaagd en aangemoedigd om alles wat je hebt geleerd toe te passen. Stel je voor dat je een koffie bestelt in een plaatselijk café of de weg vraagt in een drukke straat; deze eenvoudige interacties dwingen je om te reageren en te begrijpen in real-time. Bovendien krijg je door te reizen een diepgaand inzicht in de cultuur en tradities die de taal vormgeven. Het helpt je de nuances en dialecten te begrijpen die variëren van regio tot regio. En er is nauwelijks een grotere motivator dan een authentiek compliment van een local over je Spaanse spreekvaardigheid. Het is dus meer dan alleen een vakantie; het is een intensieve, real-world taalcursus.

Tip 5: Integreer de Spaanse taal in je leven

Door de Spaanse taal in je dagelijkse routine te integreren, versnel je het leerproces. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 • Nieuwssites: Begin de dag met het lezen van het laatste nieuws op Spaanstalige websites. Dit houdt je niet alleen op de hoogte van wereldgebeurtenissen, maar verbetert ook je leesvaardigheid.
 • Telefooninstellingen: Zet je telefoon en andere apparaten in het Spaans. Dit dwingt je om bekend te raken met dagelijkse terminologie en verbetert je herkenning van woorden.
 • Spaanstalige Blogs: Of het nu gaat om mode, eten, reizen of technologie, er zijn tal van Spaanstalige blogs die je inzicht geven in diverse onderwerpen én je woordenschat verrijken.
 • Series en Films: Duik in de wereld van Spaanstalige entertainment. Niet alleen krijg je boeiende verhalen, maar je traint ook je oor om verschillende accenten en spreektempo’s te herkennen.
 • Kranten: Pak een fysieke Spaanse krant of lees ze online. Dit biedt je een diepere duik in gecompliceerdere teksten en helpt je om formeler taalgebruik te begrijpen.

Tip 6: Maak vrienden met Spanjaarden

Menselijke interactie is een uitstekende manier om jouw Spaans verder te ontwikkelen. Door vriendschappen te sluiten met mensen die Spaans als moedertaal hebben, word je blootgesteld aan de taal in haar meest authentieke vorm. Deze vriendschappen, of zelfs romantische relaties, bieden je de kans om dagelijkse gesprekken te voeren, variërend van eenvoudige uitwisselingen tot diepgaande discussies. Het gaat verder dan formele taal; je leert de nuances, spreekwoorden en alledaagse uitdrukkingen die je niet altijd in een lesboek of cursus tegenkomt. Bovendien krijg je real-time feedback, waardoor je snel kunt bijleren en je fouten kunt corrigeren. Maar het mooiste is dat deze interacties niet aanvoelen als een les. Ze zijn natuurlijk, leuk en verrijkend, waardoor je Spaanse vaardigheden op een organische manier verbeteren.

Tip 7: Schrijf in het Spaans

Het vermogen om een taal vloeiend te spreken wordt vaak benadrukt, maar schrijfvaardigheid is net zo cruciaal en kan je begrip van de taal op een unieke manier verdiepen. Wanneer je in het Spaans schrijft, moet je stilstaan bij de grammatica, zinsstructuur en woordkeuze, wat bijdraagt aan een meer gedetailleerd begrip.

Begin klein. Je dagelijkse boodschappenlijstje in het Spaans opstellen is een eenvoudige manier om je woordenschat rond alledaagse items op te bouwen. Het proces van het omzetten van gedachten naar geschreven woorden kan je helpen om de taalstructuur te verankeren.

Een dagboek bijhouden in het Spaans kan ook enorm nuttig zijn. Hierdoor ga je nadenken over een breder scala aan woorden en uitdrukkingen om je gedachten, gevoelens en ervaringen uit te drukken. Dit kan je ook helpen om persoonlijkere en emotionele aspecten van de taal te verkennen.

Een stap verder is het schrijven van brieven, of ze nu echt zijn of aan een denkbeeldige vriend. Dit oefent niet alleen je formele schrijfvaardigheid, maar het helpt je ook om na te denken over hoe je ideeën en gevoelens op een coherentie en aantrekkelijke manier kunt overbrengen.

Tip 8: Boek een taalreis naar Spanje

Een taalreis is meer dan een gewone vakantie; het is een combinatie van reizen, cultuurervaring en intensieve taalstudie. Spanje, met zijn rijke geschiedenis, diverse landschappen en levendige cultuur, biedt een ideale omgeving om je Spaanse vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Een van de grootste voordelen van een taalreis is de dagelijkse onderdompeling. In tegenstelling tot het sporadisch beoefenen van de taal thuis, word je tijdens een taalreis dagelijks omringd door de Spaanse taal. Je wordt gestimuleerd om te communiceren, van het bestellen in een café tot het voeren van gesprekken met lokale bewoners.

Daarnaast zijn de cursussen op taalreizen vaak op maat gemaakt en worden ze gegeven door ervaren docenten. Deze intensieve lessen zijn ontworpen om je te helpen snel vooruitgang te boeken. De combinatie van formele lessen met dagelijkse praktijk in de echte wereld zorgt voor een krachtige leerervaring.

Bovendien biedt een taalreis ook de mogelijkheid om Spanje op een dieper niveau te ervaren. Naast het leren van de taal, duik je ook in de lokale cultuur, tradities en levensstijl. Of het nu gaat om een flamenco-show bijwonen, tapas proeven in een lokaal restaurant of de architectuur van Gaudi in Barcelona bewonderen, elke ervaring verrijkt niet alleen je taalkennis, maar ook je begrip van de Spaanse cultuur.

Plaats een reactie