nti logo header
 • NTI
 • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
 • NHA
 • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
 • Laudius
 • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
 • Thuiscursus.nl
 • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
 • ICT Trainingen
 • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

Klassikaal studeren

Studeren aan huis is niet voor iedereen weggelegd. Misschien vind je het wel veel leuker om samen met anderen te studeren. Bijvoorbeeld omdat jij je dan beter kan concentreren of omdat je werken in groepen leuk vindt. Als leerling aan een voltijd opleiding is het heel normaal dat je 40 uur per week op school / in de klas zit. Als deeltijd student is dat al stukken minder. Als je een thuisstudie gaat volgen heb je de keuze uit de volgende drie opties:

 1. Volledig thuis studeren met een online examen of examinering op locatie (of een cursus waarbij je helemaal geen examen hoeft af te leggen).
 2. Een klassikale opleiding waarbij je wekelijks of om de week een dag of avond college hebt met medestudenten.
 3. Een mix van thuisstudie en een aantal werkcollege’s op een oefenlocatie of trainingscentrum bij jou in de buurt.

Voordelen van klassikale opleidingen

Het studeren aan huis geeft bij veel mensen problemen als het gaat om planning en structuur. Dat neemt klassikaal studeren deels uit handen. Je hebt meer, en persoonlijk, contact met een leraar die je kan inspireren en enthousiasmeren. Dat maakt dat het plezier tijdens de opleiding voor sommige mensen flink kan toenemen. Je kunt sneller en gerichter vragenstellen en daarnaast je huiswerk direct face-to-face in het klaslokaal bespreken.

Hoe zit het met de kosten?

Logischerwijs kost een klassikale cursus meer geld dan een thuisstudie. Waarom? Er moet een leraar worden betaald, er moet een ruimte worden gehuurd en er moet extra lesmateriaal worden gemaakt. Verder komt er meer kijken qua planning en administratie. Wil je goedkoper studeren? Dan zou een opleiding aan huis een beter alternatief zijn.

Zijn er ook nadelen?

Wat de ene student als pluspunt ziet kan de ander natuurlijk negatief opvatten. Zo heb je vaak minder rust in een klas. Mensen praten door elkaar heen en willen allemaal hun eigen inbreng hebben. De docent kan meer van je vragen dan tijdens een thuiscursus. Verder moet je elke week je agenda vrijmaken omdat je niet zelf de avonden kan inplannen. Ook zul te maken krijgen met reizen en reiskosten.