nti logo header
  • NTI
  • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
  • NHA
  • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
  • Laudius
  • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
  • Thuiscursus.nl
  • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
  • ICT Trainingen
  • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

5 tips voor productief thuis studeren

Vanuit huis studeren heeft een hoop voordelen – verse koffie, pyjamadagen en vooral heel veel vrijheid. Maar die vrijheid is ook meteen een valkuil. Want blijf maar eens doorwerken aan jouw thuiscursus of HBO-studie als er een nieuwe aflevering van je favo serie online komt of als je vriendin vraagt of je wilt lunchen. Deze 5 tips helpen je om die verleidingen te weerstaan en ook thuis een productieve studiedag te hebben.

1. Schrijf je taken op

De beste manier om je werk af te krijgen, is door op te schrijven wat er die dag moet gebeuren en dat vervolgens ook echt te doen. Wees streng en spreek met jezelf af dat je pas leuke dingen gaat doen als de hele lijst is afgevinkt. Komt er overdag toch iets tussen? Werk dan ’s avonds nog even of ga de dag erna wat langer door. Door voor jezelf een duidelijke planning te maken, zul je minder snel geneigd zijn om je werk neer te leggen. En een extra voordeel: door al je taken op te schrijven, zul je ook niet snel iets vergeten.

2. Neem regelmatig een pauze

Uit een onderzoek van Citrix blijkt dat afleiding het grootste probleem is waar thuiswerkers mee te maken hebben. Nu zou ik jullie graag vertellen dat het allemaal wel meevalt, maar ik ben al helemaal afgeleid als de deurbel bij de buurvrouw van drie verdiepingen lager gaat. Wat voor mij goed werkt, is om steeds één tot anderhalf uur te werken en vervolgens 10-15 minuten pauze te nemen. Door mezelf regelmatig een moment rust te gunnen, lukt het me veel beter om me daarna weer op mijn werk te focussen.

3. Kleed je aan

Niets is zo fijn als kunnen werken in je pyjama, zonder make-up en met een grote knot op je hoofd – all day long. Maar hoe fijn het ook is, mijn werk lijdt er wel een beetje onder. Op de dagen dat ik uitslaap en de hele dag in m’n joggingsbroek rondloop, vind ik het namelijk veel moeilijker om aan het werk te gaan en om aan het werk te blijven. Want het enige waar ik dan zin in heb, is een reep chocola, een dikke deken en een leuke film. Dus met pijn in mijn hart gaat de wekker elke ochtend om 7 uur, trek ik gewoon netjes een jeans aan en fatsoeneer ook m’n hoofd en haar maar een beetje. Niet altijd leuk, maar wel beter voor mijn productiviteit.

4. Zet je smartphone uit

Die zag je vast al aankomen. Want als iets ons van ons werk afleidt, is het wel onze telefoon/internet browser. Als jij steeds gestoord wordt door binnenkomende berichtjes, verslaafd bent aan kattenfilmpjes of elke dag onder werktijd op Zalando te vinden bent, kan het slim zijn om je telefoon of internetverbinding tijdelijk even uit te zetten.

5. Sta regelmatig op

Volgens Texaanse onderzoekers is er een simpel trucje om je productiviteit een flinke boost te geven: sta op. Tijdens het onderzoek kreeg de ene groep werknemers een gewoon bureau en de andere groep een zit-sta bureau, waardoor ze het zitten konden afwisselen met staan. Na 6 maanden bleek dat de mensen die deels stonden maar liefst 46% productiever waren dan hun zittende collega’s. Als jij regelmatig een beetje productiviteit tekort komt, kan het slim zijn om een zit-sta bureau aan te schaffen. Is dat een beetje te veel van het goede? Wanneer je het zitten regelmatig onderbreekt met wat stretchen of een kort loopje, kan dat volgens de onderzoekers ook je productiviteit ook verhogen.

Plaats een reactie