nti logo header
 • NTI
 • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
 • NHA
 • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
 • Laudius
 • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
 • Thuiscursus.nl
 • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
 • ICT Trainingen
 • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

5 tips om gemotiveerd te blijven tijdens je corona thuisstudie

Corona heeft een mega impact op alles wat we doen. We houden met z’n allen 1,5 meter afstand, kunnen alleen nog facetimen met onze grootouders en werken met z’n allen vanuit huis. Voor veel mensen is deze tijd van veel rundum hause zijn het moment van bezinning en zelfverbetering. Dat maakt dat veel thuisblijvers een thuisstudie willen oppakken. De vraag is alleen: Hoe zorg je ervoor dat je goed gemotiveerd blijft tijdens je nieuwe thuisstudie? Daarvoor hebben wij een aantal tips op een rij gezet. 

 1. Begin met het einddoel voor ogen

Weet waar je het voor doet. Is het als investering voor een nieuwe (droom)baan, ter promotie bij je huidige werkgever of wellicht is het ter oprichting van je eigen bedrijf? Wat je doel ook is, zorg dat je deze altijd in je vizier houdt. Wanneer je het lastig hebt, kun je door terug te grijpen naar je beweegredenen nieuwe energie en doorzettingsvermogen krijgen. Het is niet voor niets dat deze tip rechtstreeks uit het boek van Stephen Covey komt.  Wat kan helpen, is om het visueel te maken. Schrijf je doel op in je notitieboek, zet het groot in je agenda of – nog beter – hang het op aan de muur. Zo is er geen ontkomen meer aan. 

 1. Beloon jezelf met een eco-cadeau

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om te beginnen met een thuisstudie, mag je jezelf best belonen. Kijk naar een pakket waarmee je thuis studeren leuker kan maken, of waardoor je juist kan uittunen na een intensieve studiedag. ZustainaBox heeft een serie van duurzame Corona thuiswerkpakketten met eco-producten samengesteld, waarmee je lekker kan ontspannen gedurende je studieperiode. In de thuiswerkboxen vind je duurzame huis-, tuin- en keukenspullen die door lokale ondernemers zijn gemaakt. Denk aan groene producten als handgemaakte zeep, kruidenthee van Nederlandse bodem die de biodiversiteit een boost geeft, een RVS lunchbox – zo kan je in het park tijdens je break genieten van je bammetjes of leftovers – en zelfs sexy wc-papier dat een glimlach op je gezicht tovert.

 1. Maak gebruik van productiviteitsverhogende trucjes 

Waarom zou je bij een thuisstudie niet zoveel mogelijk hulp willen inschakelen? Er zijn namelijk een aantal psychologische technieken die jou helpen om effectiever te studeren. 

 • Eén daarvan is de pomodoro-techniek die helpt om te focussen wanneer jij dat het hardst nodig hebt. Zorg voor een timer, app of kookwekker en zet de tijd op 25 minuten. Gedurende deze tijd mag jij alleen maar bezig zijn met je studie. Na deze 25 minuten krijg je 5 minuten me-time. Tijd waarin je alles mag doen wat je maar wil. Nadat de vijf minuten voorbij zijn herhaal je het proces.
 • Dwalen jouw gedachten ook altijd af tijdens je studie? Probeer dan eens om repeterende muziek zonder vocalen op de achtergrond aan te zetten. Op die manier zorg je dat het deel van je brein dat verantwoordelijk is voor het afdwalen een gemakkelijke taak heeft om zich mee bezig te houden. Zo kan je gefocust doorwerken. Handig hè?
 • Goede concentratie vraagt om gezonde brandstof. Laat daarom junkfood en snoep even voor wat het is, en houd het vooral bij fruit, noten en groenten. Vitaminen, vezels en andere goede voedingsstoffen is het devies. Op die manier zorg je ervoor dat je brein krijgt wat het nodig heeft. 
 • Morgen een belangrijke test? Studies laten zien dat wanneer je voor het slapen gaan alles nog een paar keer doorleest, het gedurende je nachtrust beter wordt opgeslagen. Zo zorg je dat je de volgende dag alle kennis extra paraat hebt. Sweet dreams! 
 1. Omring jezelf door planten

Het is bewezen dat we ons beter kunnen concentreren met groen om ons heen. Haal daarom planten in huis, veel planten. Planten rondom je thuiswerkplek hebben een gunstig effect op onze mentale staat. Je wordt er blijer en gemotiveerder van. De meeste credits kunnen aan luchtzuiverende planten worden gegeven. Deze halen namelijk alle schadelijke stoffen uit de lucht en voegen zuurstof toe. Een echte win-win dus! Planten waar je aan kan denken zijn de Sanseveria (Snake Plant), Monstera en Aloë Vera. 

 1. Vertel je vrienden over je nieuwe studie 

Sociale controle is altijd één van de sterkste motivators voor mensen geweest. Maak hier gebruik van, en houd je vrienden, familie en collega’s op de hoogte van je thuisstudie. Het klinkt raar, maar de angst om bij je geliefden bekend te staan als iemand die de handdoek snel in de ring gooit, is bij de meeste mensen zo groot dat zij extra doorzetten en alsnog hun doelen behalen. Gelukkig zijn de meesten vast mega enthousiast over het feit dat je in deze bizarre COVID19-tijd een heuse thuisstudie oppakt. Thumbs up! 

Met deze 5 tips ben jij niet uit het veld te staan en zal jij je thuisstudie met gemak halen. Welke tip vond je het meest waardevol of heb jijzelf nog een tip die absoluut een plek in dit lijstje verdiend? Laat het weten in de comments of neem contact met ons op.

Plaats een reactie