nti logo header
  • NTI
  • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
  • NHA
  • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
  • Laudius
  • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
  • Thuiscursus.nl
  • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
  • ICT Trainingen
  • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

Wat is een motivatiebrief, en hoe pak ik dit aan?

Je schetst een duidelijk beeld van wie je bent en waarom je die baan wil. Je brengt je enthousiasme over en laat zien waar je voor staat. Een werkgever leest zo direct met wie hij te maken heeft. In een motivatiebrief kun jij jezelf van je beste kant laten zien. Je kunt goed de tijd nemen om na te denken over wat je wil vertellen. Terwijl je in een gesprek misschien soms al wel snel moet beslissen wat je zegt.

Het startsein

Een motivatiebrief is het eerste persoonlijke contact met je werkgever. Je zet met zo’n motivatiebrief de eerste stappen. De sollicitatie is begonnen. Daarom moet je meeteen al goed overkomen. Het is erg beeldbepalend. Als je later op gesprek mag komen zullen er best dingen gevraagd en gezegd worden naar aanleiding van de motivatiebrief. Dat moet je dan natuurlijk wel goed kunnen toelichten. Een werkgever krijgt bepaalde verwachtingen van je vanwege je motivatiebrief. Die moeten wel kloppen, dus zet jezelf neer zoals je echt bent.

Motivatiebrief versus gesprek
Een motivatiebrief is iets heel anders dan een gesprek. Je hoeft je geen zorgen te maken over je uiterlijk en je gedrag. Aan de andere kant kun je natuurlijk wel veel van jezelf laten zien in een gesprek en is het wat directer. Je ziet wel gelijk de werkomgeving en de mensen daar als je er bent om te praten. Waarschijnlijk is het ook heel persoonlijk. De één kan zijn ei beter schrijvend kwijt terwijl de ander zijn verhaal liever mondeling vertelt.

Een positief beeld van jezelf neerzetten

Het is goed om je beste kanten te benoemen in je motivatiebrief, maar zorg er voor dat dit niet een te groot deel van de motivatiebrief in beslag neemt. Je kunt in de brief laten zien dat je een harde werker bent door er gelijk al veel tijd aan te besteden. Dat is altijd terug te zien. Als het goed is zal de werkgever dat dus zeker merken!

Plaats een reactie