nti logo header
 • NTI
 • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
 • NHA
 • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
 • Laudius
 • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
 • Thuiscursus.nl
 • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
 • ICT Trainingen
 • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

HBO Werken en Leren traject

Werken en leren waarbij je een HBO diploma haalt klinkt interessant. Als jij in een situatie zit om een carrière switch te maken of wilt doorgroeien dan is dit een mooie manier om dat te doen. Je blijft geld verdienen om de kosten die jij per maand hebt te kunnen betalen, omdat je blijft werken. Maar tegelijkertijd door het leren stel jij jezelf instaat om een diploma op HBO niveau te halen.

Werken en leren tegelijk op het HBO

Ben jij van plan om je carrière een nieuw zetje te geven? Wil jij doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit of een hogere functie? Of heb jij het helemaal gehad in de sector waarin jij nu zit? Maar is de belemmering een HBO diploma? Deze halen is mogelijk zonder dat jij je financiële zekerheid hoeft te verliezen! Als jij werken en leren tegelijkertijd doet kan jij alle maandelijkse kosten die je hebt betalen. Maar heb jij ook over een tijdje dat papiertje in handen zodat jij die baan kunt hebben die nog meer bij jou past en jij nog meer voldoening uithaalt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

 • Een duale opleiding op HBO niveau;
 • Een thuisstudie op HBO niveau;

Duale Opleiding

Bij een duale opleiding ga je bijvoorbeeld het hele eerste jaar naar school. Om dan begin tweede jaar te beginnen met een werkperiode, het is de geen stage! Jij krijgt een salaris en draait volledig mee. Na die periode ga je weer een half jaar naar school en waarna dit steeds elke halfjaar wisselt. Voordeel is dus dat jij dus geen stage loopt maar écht meedraait. Nadeel is wel dat afhankelijk van de opleiding jij ook periodes fulltime naar school moet. Afhankelijk van de opleiding kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld 3 dagen per week werkt en 2 dagen naar school gaat.

HBO Thuisstudie

Bij een thuisstudie leer jij op afstand, jij hoeft dus niet ergens fysiek aanwezig te zijn. De reistijd blijft je dus bespaart, daarnaast kan je blijven werken omdat jij zelf indeelt wanneer jij leert en er mee bezig bent. Een thuisstudie op HBO niveau kan je in drie jaar afronden, een duale of andere opleiding duurt vaak vier jaar. Voordeel van een thuisstudie is dat jij zelf je tempo bepaalt en je sneller af kunt studeren in vergelijking met een reguliere opleiding. Daarnaast kan je blijven werken omdat jij je eigen tijden indeelt. Als jij erg onregelmatig werkt of meer dan 40 uur draait kan het wat lastiger zijn om thuis te leren omdat het moeilijker is om tijd vrij te maken.

Tips bij werken en leren opleidingen

 1. Houd je agenda strak bij. Het is belangrijk om te weten wat een school van jou verwacht en je werkgever. Door dit in de gaten te houden ben jij instaat om een goede planning te maken en aan beide verplichtingen te voldoen!
 2. Bepaal vooraf wat jou prioriteit is en wees daar eerlijk en consistent in. Als jij écht wilt leren dan moet je bereid zijn om een vrije dag eraan op te offeren of misschien wel een dag of halve dag minder te werken. Daarmee zorg jij ervoor dat je ook echt met je opleiding bezig bent. Of dat nou een duale is of een thuisstudie.
 3. Houd werk, leren en privé gescheiden! Als jij klaar bent met je werk ben je klaar. Worden er dingen in het gezin van je gevraagd doe deze en ga daarna leren. Het heeft geen zin een paragraaf te lezen om dan even met de kinderen bezig te zijn. En weer een paragraaf te lezen, dat is inefficiënt.

Plaats een reactie