nti logo header
  • NTI
  • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
  • NHA
  • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
  • Laudius
  • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
  • Thuiscursus.nl
  • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.

Studeren met een beperking

Een thuisstudie is natuurlijk ideaal als je een lichamelijke beperking hebt. Je kunt eenvoudig vanuit huis studeren. Maar een klassikale opleiding is natuurlijk vaak net zo leuk. In dit artikel presenteren we een handig stappenplan voor studenten met een beperking. Zo lees je enkele tips en advies om een goede start te maken. Zie je er toch tegenop om het huis uit te gaan? Of lukt het praktisch gezien niet om dit voor elkaar te krijgen? Dan moet je zeker het aanbod thuisopleidingen van LOI, NTI of NHA eens bekijken (MBO, HBO en WO niveau). Of volg een leuke taalcursus of hobbycursus via Thuiscursus.nl en Laudius voor je persoonlijke ontwikkeling

Benodigde tijd: 10 minuten

Stappenplan studeren voor mensen met een beperking

  1. Nagaan wat je beperking is

    Wat houdt je beperking in en hoe zal de toekomst eruit zien. Stel jezelf, en eventueel je omgeving, (revalidatie)arts, specialist, maatschappelijk werker of psycholoog de vragen: waar loop ik in het dagelijks leven tegenaan? Welke problemen kan ik krijgen tijdens het studeren? Welke problemen kan ik krijgen met het beroep dat ik ermee kan en wil uitoefenen? Weet ik al wat ik nodig heb om te studeren? Wat is de prognose van mijn aandoening?

  2. Maak een studiekeuze

    Ga bij je studiekeuze niet uit van je beperking, maar houd er wel rekening mee. Natuurlijk zijn aanpassingen mogelijk, daar draait deze site om. Maar echt onmogelijke opleidingen moet je –hoe jammer ook– loslaten. Wees dus wel realistisch. Op die manier voorkom je teleurstellingen, of een ellenlange vertraging en daarbij behorende studieschuld. Neem in je hoofd mee dat er erg veel mogelijkheden zijn, en er voor elke opleiding wel een goede vervanger is. Weet je nog niet zeker of het mogelijk is of niet, ga dan naar de volgende stap. Iets wat ook handig is om mee te nemen in je studiekeuze: des te kleiner een opleiding is (dus des te minder studenten de opleiding volgen), des te eenvoudiger aanpassingen zullen zijn. Bij een massale studie zijn situaties vaak wat stroever. Tevens is daar het persoonlijke contact tussen docent – student vaak minder dan bij een kleine studie. Als een docent jouw gezicht en naam kent, zal deze toch vaak eerder geneigd zijn om je intensiever te helpen. Daarnaast zijn opleidingen met weinig instroom geneigd om nieuwe mensen (met of zonder beperking) met open armen te onthalen. Dit allemaal is natuurlijk niet iets dat vast staat, maar ervaringen laten zien dat vaak het geval is. Je studiekeuze moet je vanuit meerdere dingen beslissen. Lukt het je niet om een studiekeuze te maken? Kijk dan hier voor de tips voor het maken van een studiekeuze.

  3. Ga na waar je opleiding wordt aangeboden

    Kijk bij Opleidingsinstituten alle opleidingsinstituten in Nederland, met per opleidingsinstituut nuttige informatie over aangepast studeren. Opleidingen zijn niet apart vermeld per opleidingsinstituut op deze site. Dat zou erg veel ruimte innemen en is ook niet zo relevant. Kom je er niet uit? Vraag dan even om hulp via de mail of het forum. Ga bij deze stap ook na: moet je blijven wonen waar je nu woont? Is het beter, bijv. in financieel opzicht, of in verband met je beperking, om bij je ouders/verzorgers/begeleiders te blijven wonen? Of kan je ook op kamers, of in een aangepaste woning in de buurt van je instituut? Dit neem je allemaal mee bij de keuze van de opleidingsinstituten.

  4. Neem contact op

    Je hebt een opleiding én een (of een paar) opleidingsinstituten. Nu kan je contact opnemen met het instituut. Stuur een mail, of bel, voor een afspraak met een studieadviseur en studentendecaan. Je kan ook naar het algemene nummer bellen en vragen wie er gaat over studeren met een beperking, en aanpassingen. Op deze site hebben we zo veel mogelijk informatie gegeven over de gang van zaken per instituut. Stap 4 is dus het maken van een afspraak met de studieadviseur en studentendecaan. Een studieadviseur weet vooral alles over de studie, en kan je dus informatie geven over o.a. het rooster en programma. Vraag aan de studieadviseur of er ook andere studenten zijn met een (vergelijkbare) beperking: vraag of je contact met hun op mag nemen, om van hen tips direct uit de praktijk te krijgen.
    Een studentendecaan weet weer minder van de studie zelf, maar meer over het aangepast studeren. Het beste is om éérst een afspraak met de studieadviseur te maken, daarna met de studentendecaan.

    Je bespreekt alvast welke aanpassingen je nodig gaat hebben. Geef ook altijd op tijd aan dat je een beperking hebt! Het liefste nog een aantal maanden voor je met de studie start. Veel instituten hebben ook regelingen omtrent het lang studeren, wat misschien ter sprake kan komen door je beperking. Hier weet een studentendecaan veel over. Bespreek wat zowel jij als de studieadviseur/studentendecaan nu alvast kunnen regelen. Zijn er veel practica? Of stages? Of verplichte bijeenkomsten? Vraag ook om samen het rooster te bekijken en eventueel al wat lesstof zodat je weet of de studie geschikt voor je is.

  5. Aanmelden

    Meld je aan bij de opleiding van je keuze. Soms kan je al aangeven dat je met een functiebeperking kampt: doe dit dan ook.

  6. Contact met hulpinstanties

    Als dat op jou van toepassing is, neem dan contact op met UWV. UWV is de aangewezen instantie die je moet helpen bij sommige aanpassingen om te studeren, zoals een aangepaste plek of vervoer naar het instituut toe. Ga met alle informatie die je tot nu toe hebt verzameld, met een arbeidsdeskundige om de tafel zitten, en bespreek wat de mogelijkheden zijn. Zie de pagina Hulp van buitenaf voor meer informatie over wat het UWV voor jou kan betekenen. Misschien zijn er nog andere instanties die jou verder kunnen helpen.

  7. Start met je opleiding

    De leukste en spannendste stap. Informeer docenten liever teveel over je functiebeperking dan te weinig (maar overdrijf het niet natuurlijk). Als je bijvoorbeeld extra tentamentijd nodig hebt, geef dat dan aan, aan het begin van de cursus, maar ook weer even een paar dagen vlak voor het tentamen. Belangrijk is ook dat je vaak zelf veel dingen moet regelen, doe dit dan ook op tijd: dat scheelt achteraf een hoop gedoe en tijd. Schroom niet om hulp te vragen, bijvoorbeeld aan een oudejaars, mentor of de studieadviseur. Verder kan je altijd vragen stellen via deze website.


11 tips voor het volgen van een opleiding met een beperking

Hier vind je een opsomming van allerlei soorten tips uit de praktijk.

  1. Wees op tijd! Op tijd melden van je functiebeperking bij o.a. studie-adviseur, studentendecaan, mentor en/of SLB’er is echt belangrijk. Deze kunnen jou helpen met aanpassingen en het doorverwijzen naar de juiste personen binnen je studie om eventueel wat extra hulp te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan extra (financiële) ondersteuning als je door je ziekte uit gaat lopen. Ook al ondervind je (nog) geen problemen van je functiebeperkingen, het is echt aan te raden om het toch te doen.
  2. Des te kleiner een opleiding (dus des te minder studenten de opleiding volgen), des te eenvoudiger aanpassingen zullen zijn. Het persoonlijke contact tussen docent – student vaak beter dan bij een grotere studie. Als een docent jouw gezicht en naam kent, zal deze toch vaak eerder geneigd zijn om je intensiever te helpen. Daarnaast zijn opleidingen met weinig instroom geneigd om nieuwe mensen (met of zonder beperking) met open armen te onthalen, en toch net iets harder te werken om jou te laten studeren.
  3. Vraag aan de studieadviseur of er ook andere studenten zijn met een (vergelijkbare) beperking: vraag desnoods of je contact met hun op mag nemen, om van hun tips direct uit de praktijk te krijgen.
  4. Kijk nog voor je met een opleiding start, naar de studiegids en het rooster. Het geeft je alvast een beeld van wat je te wachten staat, en op deze manier kan je alvast bedenken tegen welke problemen je aan kan gaan lopen.
  5. Geef niet op! Als mensen of instanties niet voldoende willen of kunnen meehelpen, probeer dan via omwegen alsnog te krijgen wat je wilt/nodig hebt. Er zijn echt mensen die je willen en kunnen helpen, bijvoorbeeld stichting MEE of ons eigen forum. Soms moet je veel regelen, aanvechten en brieven schrijven, maar vaak is het wel de moeite waard als iets eenmaal lukt. Schroom niet om hulp te vragen als het je niet alleen lukt.
  6. Als een opleiding zowel voltijd als deeltijd wordt aangeboden, is het vaak gunstiger om je -ondanks dat je wellicht minder vakken kan volgen- voor de voltijd studie aan te melden. Als je voor deeltijd bent aangemeld, ontvang je namelijk geen studiefinanciering. Op grond van je functiebeperking zijn studielast aanpassingen vaak wel mogelijk.
  7. Veel mensen zijn gewillig je te helpen, maar je moet ze zelf wel om hulp vragen! Anderen weten niet direct dat jij dit of dat nodig hebt, durf dus om hulp te vragen.
  8. Stuur samen met je studieadviseur of mentor een mail naar de coördinatoren van de vakken. Leg in je mail kort je functiebeperking uit, en ook je grootste problemen waar je tegen aan loopt of gaat lopen. Eventueel kan je ze vragen wat in hun ogen handig is om te doen, en eventueel zelfs vragen of jouw doelen wel realistisch zijn. Bijv. vragen of het -ondanks zeer beperkte aanwezigheid- haalbaar is om toch minimaal 75% van de vakken te volgen met een goed resultaat.
  9. Er zijn op twitter een heleboel personen / organisaties die je kan volgen, zodat je op de hoogte kan blijven. Bijvoorbeeld Disaboom, DisabilityNow, Visionaware.
  10. Er is een blad voor jonge (18+) chronisch zieken / lichamelijk gehandicapten: Unlimited.
  11. Er zijn ook “hippere” gehandicaptenvoertuigen die je kan gebruiken als scootmobiel, i.p.v. de standaard versie. Je kan verschillende voertuigen, zoals een segway of elektrische step, vergoeden als een scootmobiel, en je mag er dan ook mee komen op plaatsen waar je met een scootmobiel ook mag komen (op de stoep, in gebouwen, op het fietspad, enz).

Stage lopen met een beperking

Tijdens en na je opleiding krijg je waarschijnlijk met stage en werk te maken. Belangrijk is om ook hier je zaken goed te regelen. Om aangepast stage te volgen, kan je het beste al ver van te voren (maanden) in gesprek gaan met je studieadviseur of studiebegeleider. Aangepast werken zou het logische gevolg zijn op aangepast studeren, waardoor deze website er niet al te diep op in gaat. De tips die hieronder staan vermeld, zijn veelal voor zowel aangepast stage volgen als aangepast werken toepasbaar.

  • Bespreek (als dat nodig is) of het mogelijk is om je stage over een langere periode te volgen, zodat je kortere dagen kan maken. Sommige stage-opdrachten kunnen vervangen worden door alternatieve opdrachten. Een mogelijkheid is dat je een deel stage loopt en een deel een vervangende opdracht maakt. Gebruik je kennis en fantasie om hier met je begeleider uit te komen.
  • Bespreek met je begeleider of jij de eerste op de lijst kan zijn voor stage plekken: dat jij een een voor jou zo handig mogelijke stageplek toegewezen krijgt. Bijvoorbeeld een plek dichtbij je woning, of een plek die bekend staat om zijn toegankelijkheid voor bijvoorbeeld je rolstoel.
  • Bedenk je dat je van te voren nooit al precies kan weten wat er precies een probleem zal worden en wat niet. Op het moment dat je ergens begint, merk je vanzelf dat er problemen zijn waar je nog helemaal niet aan gedacht had, maar ook dat sommige dingen die een probleem leken, helemaal geen probleem blijken te zijn. Meestal blijkt dat je tijdens het werkproces vanzelf een oplossing tegen komt.
  • Bekijk je beperking als een positieve toevoeging in plaats van een probleem. Door je beperking heb je kennis en ervaring, en breng je diversiteit in het bedrijf.
  • Je beperking is niet een competentie van je: zorg er dus voor dat het grootste deel van het gesprek gaat over de vacature en je kwaliteiten, niet over je beperking.
  • Als je speciale voorzieningen nodig hebt, meld dit dan al tijdens je sollicitatie / intake. Je werkgever krijgt dan duidelijkheid, en het laat ook zien dat je vertrouwen hebt in die nieuwe werkgever.
  • Houd in je hoofd dat je -met wat aanpassingen- een net zo competente collega kan zijn als ieder ander; wees dus niet alleen blij als mensen jou aan willen nemen. Je moet ook zelf bij de organisatie willen werken.
  • Niet iedere werkgever / stagebegeleider is op de hoogte van de allernieuwste voorzieningen en financieringen. Zorg ervoor dat jij dat wel weet, zodat je ze kan informeren.

Plaats een reactie