nti logo header
 • NTI
 • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
 • NHA
 • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
 • Laudius
 • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
 • Thuiscursus.nl
 • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
 • ICT Trainingen
 • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

Opleidingen & cursussen Friesland

Zoek jij een interessante opleiding of toepasbare cursus in Friesland? Een beroepsgerichte studie (MBO of HBO) zoals onder andere MBO Projectmanagement, MBO Accountmanager of anderzijds een korte cursus als Praktijkdiploma Debiteurenbeheer? Studeren in Friesland kan in elke orde van grootte. In onderstaand overzicht vind jij bruikbare specificaties.

 • Een diploma behalen in Friesland met docenten uit de praktijk.
 • Je kunt dan denken aan een opleiding als HBO Levensmiddelenleer en MBO Information security.
 • Zoek je een nieuwe hobby of manier om vrije tijd te besteden? Kies voor een van de vele hobbycursussen en workshops als Medisch Secretariaat.
 • Geen tijd voor school? Bekijk ook eens een aantrekkelijke thuisopleiding.
 • Een opleiding als Content marketing rond je volledig vanuit huis af bij een aanbieder als Scheidegger.
Aanbod Vorm Review Informatie
nti logo header 500+ Thuis en/of Klassikaal Bekijken
nha logo header 500+ Thuisstudie Bekijken
laudius logo header 300+ Thuisstudie Bekijken
nhbo logo header 300+ Thuisstudie Bekijken
ict trainingen logo 1000+ Thuisstudie Bekijken
loi logo header 1500+ Thuis en/of Klassikaal
ncoi logo 1250+ Klassikaal
scheidegger logo 350+ Klassikaal

Praktijkgerichte workshops in Friesland

Heb jij een duidelijk studie doel voor ogen als bijvoorbeeld de Chinese taal, Inkoper & Lichaamsmassage (Basis). Of ben je op zoek naar ontspanning in een (nieuwe) hobby? We hebben allemaal baat bij nieuwe vaardigheden. In de regio van de gemeente Friesland vind je cursussen in vrijwel elke categorie. Van Search engine optimization tot Journalistiek schrijven, en van Juridische vaardigheden tot HBO financieel-economisch vertalen Duits. Via de zogenaamde avondcursus in Friesland leer je supersnel bepaalde vaardigheden. De energie die je uit je hobby haalt wordt alleen maar meer.

Voordelen van zo’n praktijkgerichte cursus:

 • Gigantisch snelle resultaten bereiken.
 • Ook zakelijk veel mogelijkheden.
 • Gaat zeer goed samen met werk, hobby’s en familie.
 • Leren met- en van andere cursisten.

Bekijk alle opties in o.a. Achtkarspelen, Ameland, Dantumadiel, De Fryske Marren, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Harlingen, Heerenveen, Kollumerland en Nieuwkruisland, Leeuwarden, Opsterland, Schiermonnikoog, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Terschelling, Tytsjerksteradiel, Vlieland, Waadhoeke, Weststellingwerf.

Meest gestelde vragen (FAQ) over studeren in Friesland

Wat is de prijs van studeren in Friesland?
De prijzen van de cursussen verschillen enorm. Een cursus volg je al vanaf €90 (incl. diploma). Een MBO-studie op een ROC of HBO-opleiding op een hogeschool is logischerwijs duurder, reken op een bedrag tussen €4500 t/m €6000. In deze prijzen zitten nog geen reiskosten, stages en extra studiematerialen (boeken). Voor een lage prijs studeren? Overweeg dan ook een thuisstudie.

Heb ik nog recht op een studiefinanciering?
In de situatie waarbij je een erkende cursus volgt bij een MBO/HBO/WO instelling, kun je gebruik maken van een aantrekkelijke DUO-lening en heb je recht op een studentenreisproduct. Beschik je zelf niet over voldoende financiële middelen? In dergelijke gevallen is de aanvullende studiebeurs te overwegen. De basisbeurs kennen we niet meer in NL.

Kan ik geld lenen voor mijn studie?
Je kunt in het algemeen duizend euro per maand lenen. Het aanvragen van een lening gebeurt via de DUO. Goed om te onthouden: je betaalt vanaf de eerste maand al rente. 2 jaar na afronding van de studie start het aflossen van de lening. Binnen 35 jaar moet de lening zijn afgelost.

Hoeveel verschillen HBO, MBO en WO van elkaar?
Als je eindexamen hebt gedaan kiezen veel jongeren voor een MBO of HBO vervolgopleiding, die volledig gericht is op het behaalde diploma en welke richting je op wil. De meeste VMBO-leerlingen vaan voor het MBO. Havisten kiezen vaak voor het HBO. VWO studenten stromen door naar een studie op universitair niveau. Zoek jij een studie voor een praktische leerweg? Overweeg dan BOl of BBL waarbij je werken en leren combineert.

Zijn er (online) muziekscholen in Friesland?
Graag een instrument leren spelen? Muziekdocenten zijn er in Nederland erg veel. Binnen enkele maanden kun je online instrumenten leren spelen zoals keyboard, piano, trompet, bas, gitaar en ook dwarsfluit, cello, saxofoon, viool, trombone. In de omgeving van Friesland vinden we verschillende lokale muziekscholen.

Wat is het verschil tussen duaal (deeltijd) en voltijd studeren?
Middels de specifieke training, wekelijkse verplichtingen (baan + gezin) zijn er 2 keuzes: full-time studeren of een deeltijd studie in de avond. Voor veel mensen is duaal studeren interessant. Je kunt namelijk gecombineerd met een druk (gezins)leven jezelf ontwikkelen en op die manier meer relevant zijn in jouw bedrijf.

Wat is een bouwopleiding?
Een varia aan (bouw) bedrijven in Friesland hebben behoefte aan personeel. In het bijzonder de volgende diploma’s zijn waardevol: metselaar, sloper, elektricien, loodgieter, timmerman, tegelzetter en dakdekker, werkvoorbereider, stoffeerder, schilder, glaszetter. Deze leren-werken opleidingen worden in heel Nederland klassikaal aangeboden.