nti logo header
 • NTI
 • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
 • NHA
 • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
 • Laudius
 • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
 • Thuiscursus.nl
 • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
 • ICT Trainingen
 • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

Welke keuzetesten zijn er?

Heb jij wel eens een keuzetest gedaan? Bijvoorbeeld voor de profielkeuze, studiekeuze of beroepskeuze? Dan weet je dat het soms erg ingewikkeld kan zijn om de juiste aanbieder van deze testen te vinden. In deze blog gaan we kort in op de verschillende keuzetesten in Nederland en leggen we uit hoe de meeste bureau werken:

1. Profielkeuze testen

Al op jonge leeftijd komen leerlingen voor een belangrijke keuze te staan die bepalend is voor hun toekomst; de profielkeuze. Een verkeerde beslissing kan de mogelijkheden voor een latere studieloopbaan inperken. Om deze reden is het van belang dat leerlingen in dit stadium worden begeleid. Veel bureaus biedt hierbij ondersteuning aan. Begin op tijd met het contact leggen met deze instellingen. Zowel op VMBO, HAVO als VWO wordt een profiel gekozen. Hoe hoger niveau het kind volgt, hoe later deze keuze gemaakt hoeft te worden (na 2 jaar, 3 jaar of 4 jaar).

2. Studiekeuze testen

De Nederlandse overheid probeert het langstuderen aan banden te leggen door onder andere de invoering van het sociaal-leenstelse. Een verkeerde studiekeuze kan leiden tot zeer hoge kosten. Het in een keer vinden van een passende studie is daarom steeds meer van belang. Door de grote variëteit in het studieaanbod is het niet voor iedereen makkelijk om een opleiding te kiezen die past bij zowel de capaciteiten, persoonlijkheid en interesses van de (toekomstige) student. Naast het begeleiden van toekomstige studenten, ondersteunen veel bureau’s tevens studenten die gestopt zijn met hun studie of voor de keuze van een masteropleiding staan. De adviseur helpt bij het maken van deze keuze. Dit maakt de kans van slagen groter.

3. Beroepskeuze testen

Veel opleidingen zijn breed georiënteerd, en leiden niet op tot een specifiek beroep. Het kan daarom voor afgestudeerden lastig zijn om een beroep te kiezen dat past bij de interesses en interesses. Een specialist begeleidt afgestudeerden bij het maken van deze keuze. Je kunt namelijk alle kanten op. De eerste baan is, zo blijkt uit onderzoek, erg bepalend voor het verder verloop van de carrière. Een beroepentest is daarom zeker aan te raden. Liever eerder, dan later. Tijdens het studeren kun je er namelijk nog achterkomen dat de route die je op dat moment aflegt voor jou niet de juiste is. De keuzetest helpt inzicht verschaffen in die situaties.

Hoe werken keuzetesten?

Voor studieadviesbureau’s zijn gespecialiseerd in studiekeuze- en beroepskeuzeadvies op maat. Dit psychologisch adviesbureau fundeert haar werkwijze op het actief samen toe werken naar een passende keuze. Men hanteert vaak geen standaard aanpak, maar werkt wel met een vaste formule en een stappenplan bestaande uit gesprekken en beroepsekeuze- en/of psychologische tests. Het keuzetraject start met een intakegesprek en op grond daarvan wordt het stappenplan opgesteld. Dat houdt onder andere in dat ze samen op zoek gaan naar jouw talenten, eigenschappen, vaardigheden en interesses.

Inzicht in jezelf

Het leren kennen van jezelf is de basis van het keuzeonderzoek wat hierop volgt. Vanuit deze basis gaan ze op zoek naar opleidingen en mogelijkheden die echt bij jou passen. Met een actieplan kun je vervolgens actief gaan onderzoeken of de opleidingen ook aan je verwachtingen voldoen en kun je tot een definitieve keuze komen. Het wordt de ouders en/of verzorgers van middelbare scholieren geadviseerd om aanwezig te zijn bij het intake- en adviesgesprek. Het intakegesprek kan eventueel ook bij de leerling thuis plaats vinden. Het vervolgtraject vindt eigenlijk altijd op locatie plaats (op kantoor of op een school).

Wat kosten deze testen?

De prijzen lopen nogal uiteen in Nederland. Elk adviesbureau of onderzoekbureau mag zijn eigen tarieven hanteren. Wel kunnen we grofweg een gemiddelde prijs (exclusief BTW) delen:

 • Profielkeuze onderzoek € 350
 • Studiekeuze onderzoek €400
 • Beroepskeuze onderzoek €300

Plaats een reactie