nti logo header
 • NTI
 • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
 • NHA
 • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
 • Laudius
 • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
 • Thuiscursus.nl
 • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
 • ICT Trainingen
 • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

Thuisstudie HBO Psychosociaal Counselor

De beroepsopleiding HBO Psychosociaal Counselor zelfstandig thuis volgen? Aan de hand van onze thuisstudie-vergelijker kom je in aanraking met een ruim aanbod aan thuiscursussen en studies om verder te groeien binnen het vakgebied Counseling. Je carrière een nieuwe impuls geven? Wil je een eigen zaak starten? Of juist toe aan volledig iets nieuws? Check en vergelijk eenvoudig kwalitatieve thuisstudies van betrouwbare onderwijsaanbieders als NTI en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden van een beroepsopleiding vanuit huis HBO Psychosociaal Counselor! Een studie die past bij jouw niveau, 24/7 toegang tot de digitale leeromgeving, en topdocenten uit het vak. Deze beroepsopleiding kun je al volgen vanaf €1,599,00 via o.a. NHA.

 • Niet gebonden aan lesdagen.
 • Snel het gewenste diploma halen.
 • Krachtige ondersteuning van docenten.
 • Leer vaardigheden voor de praktijk.
 • Geen reistijd, dus extra studiemogelijkheden.
 • In februari 2024 scherpe tarieven.

Vergelijking van thuisstudies HBO Psychosociaal Counselor februari 2024

AanbiederStudienaamTijdsduurKostenInschrijflink
NHAHBO Psychosociaal Counselor (OPC / SNRO)36 maanden€1,599,00Meer informatie
HBO Psychosociaal Counselor (OPC / SNRO) digitaal vanuit huis

Bekijk direct alle erkende thuisstudies

De opleiding HBO Psychosociaal Counselor thuis digitaal volgen

Groeien naar een hogere functie? Wil je een baan in een andere bedrijfstak? Hoe jouw privésituatie er ook uit ziet, er is altijd een geschikte thuisstudie! Het is gewoon een kwestie van doen. Deze thuisstudie-vergelijker kan helpen bij het vinden van een studie. Met behulp van onze website vind je uitgebreide info over ontzettend veel cursussen en beroepsopleidingendie aansluiten op jouw wensen. Wil jij ook doorgroeien binnen de categorie Counseling? Dit kan bijvoorbeeld met de online thuisstudie HBO Psychosociaal Counselor (OPC / SNRO). Met deze beroepsopleiding krijg jij alle onmisbare lesstof, zo snel of langzaam als jij dat wil. Dit gaat erg goed samen met een drukke baan, buitenschoolse activiteiten en andere bezigheden.

Hoe werkt thuis een opleiding volgen?
Aan de slag gaan met een beroepsopleiding HBO Psychosociaal Counselor is zo gepiept. Hieronder geven we hierop een korte toelichting:

 1. Klik op een van de getoonde aanbieders en check de verschillende mogelijkheden.
 2. Kies voor de gratis studiegids, of kies voor een gratis proefles om feeling te krijgen bij het lesmateriaal.
 3. Ben je enthousiast? Registreer je dan direct online.
 4. De onderwijsaanbieder zal zich buigen over je aanmelding. Als alles in orde is krijg je per mail (en evt. post) het lesmateriaal en kan je meteen inloggen op de online leeromgeving.
 5. Nu kun je starten met leren: op de momenten dat je tijd hebt de verschillende lesmaterialen samenvatten en examens maken. Logischerwijs wordt je geholpen door een persoonlijke docent.
 6. Na het afronden van de studie wordt je beloond met een diploma. Dit kun je sturen naar bijvoorbeeld je werkgever.

Wat zijn de tarieven van een HBO Psychosociaal Counselor thuisopleiding?

Een belangrijk voordeel van een online beroepsopleiding vanuit huis via afstandsonderwijs, is de lage prijs die betaald (i.v.m klassikaal onderwijs). Hoe kan dit zo goedkoop zijn? Normaal gesproken eist het geen kostbare studieboeken. Veel informatie open je gewoon via internet met jouw macbook, ipad of telefoon. Tevens heb je geen onkosten voor het reizen en zijn er minder docenten benodigd. In de regel is er een persoonlijke begeleider die jou ondersteunt. De opleiding HBO Psychosociaal Counselor (OPC / SNRO) wordt al aangeboden vanaf €1,599,00 via bijv. NHA. Deze kosten worden bepaald door onder andere:

 • Alle studieboeken en lesmaterialen (dit kun je vaak optioneel hardcopy ontvangen).
 • Vaste adviseur en ondersteuner van NHA.
 • Altijd contact met jouw docent via de online omgeving.
 • De examens (soms op locatie).
 • Met diploma / accreditatie.
Investeer in jezelf met een thuisstudie

Moeiteloos een opleiding halen vanuit huis

Veelgestelde vragen thuisopleidingen en cursussen

Een groot deel van de mensen kiezen voor een thuisstudie. Zelf kiezen waar en wanneer je studeert en het veelzijdige aanbod in thuisstudies is een belangrijke reden. Tegelijkertijd merken we ook dat er veel vragen zijn. Worden er geen strenge eisen gesteld, en is het wat voor mij? In het overzicht hierna besteden we aandacht aan enkele prangende vragen rondom zelfstandige HBO Psychosociaal Counselor (OPC / SNRO) thuisstudies.

Wanneer kan ik beginnen met mijn beroepsopleiding?
Waarom zoveel mensen kiezen voor een thuiscursus HBO Psychosociaal Counselor: de opleiding kan gestart worden wanneer jij dat wilt. Veel van de lesmaterialen zijn namelijk online. Op het moment dat jouw inschrijving klaar is ontvang je doorgaans binnen een paar uur de benodigde digitale materialen. Niet veel later krijg je de hele studiemap ook thuis (dit is niet altijd verplicht). De beroepsopleiding kan je onder normale omstandigheden afronden in om en nabij de 36 maanden. In veel gevallen bestaat de mogelijkheid om het sneller af te ronden. Heb je het erg druk, en wil je even de rem erop? Dit is geen probleem, alleen stijgen de kosten dan wel.

Welke vooropleiding heb ik nodig?
Dat verschilt per studie. De meeste (hobbymatige) cursussen kan iedereen op elk moment beginnen. Ambieer je een HBO / WO opleidingstraject? Dan is er vaak sprake van een aantal toelatingseisen. Vaak is een bepaalde HBO Psychosociaal Counselor vooropleiding een harde eis. Soms kan er worden gekozen voor een 18 plus-examen of een ECV-certificaat. Op de opleidingspagina lees je alle relevante details aangaande de toelatingseisen van deze beroepsopleiding.

Is er ook een officieel diploma wat ik ontvang?
De verschillende MBO, HBO & WO opleidingen van opleiders zoals bijv. Fontys voldoen aan de wetgeving van het ministerie van Onderwijs. Dit betekent dat deze thuisopleidingen gelijkwaardig is aan het volgen van deze opleiding bij ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen. Tevens behaal je met een thuisstudie vaak een serieus branchediploma zoals NEVI. Bij de cursussen die meer gericht zijn op de praktijk is een officieel instituutsdiploma ook mogelijk. Zo kun je aantonen dat jij tijd en energie hebt geïnvesteerd in jouw ontwikkeling. Een mooie aanvulling op jouw CV.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van klassikaal studeren?
Veel scholen bieden ook een HBO Psychosociaal Counselor klassikaal. Het aantrekkelijke van een klassikale studie is: je hebt waardevolle contactmomenten met andere studenten, meer achtergrondinformatie en je hebt meer een stok achter de deur. Minder prettig: je kunt niet zomaar ergens beginnen. Je hebt rekening te houden met de beperkte startperiodes. Standaard is de prijs van klassikaal studeren fors hoger dan een thuiscursus bij LOI, NTI, NHA, Thuiscursus.nl of Laudius.

Wat is een digitale leeromgeving?
De grote Nederlandse opleiders bieden hun studies aan via een speciale online leeromgeving. In dit systeem vind je snel de belangrijke documenten voor jouw beroepsopleiding en kun je vragen stellen aan de begeleiders / mentor. In jouw online omgeving vind je onder andere video’s, oefenexamens, webinars, praktijkvoorbeelden, oefeningen, geluidsbestanden. Ook lever je hier jouw huiswerk in, en krijg je persoonlijke feedback.


thuisstudie-beroepsopleiding-psychosociaal-counselor

Onderwijsinstellingen vergelijken februari 2024

Steeds meer volwassenen beginnen met studeren op afstand. Het aanbod in studies is enorm. Dit varieert van Kaasmeester tot en met HBO Psychopathologie, en natuurlijk de HBO Psychosociaal Counselor zelfcursus. Welke van al deze onderwijsinstellingen past bij mijn persoonlijke wensen? In de beschrijving hierna behandelen we de meest gekozen thuisstudie-aanbieders.

 1. NHA: Locaties door heel Nederland
 2. LOI: Opleidingen in elke denkbare richting, zowel thuis als klassikaal
 3. NTI: Optioneel praktijkdagen met topdocenten
 4. Laudius: Studeren op een tempo dat bij jou past
 5. Thuiscursus.nl: Topdocenten uit het vak
Aanbod Vorm Review Informatie
nti logo header 500+ Thuis en/of Klassikaal Bekijken
nha logo header 500+ Thuisstudie Bekijken
laudius logo header 300+ Thuisstudie Bekijken
nhbo logo header 300+ Thuisstudie Bekijken
ict trainingen logo 1000+ Thuisstudie Bekijken
loi logo header 1500+ Thuis en/of Klassikaal
ncoi logo 1250+ Klassikaal
scheidegger logo 350+ Klassikaal

Zijn studiekosten belastingtechnisch aftrekbaar?

Een hoogwaardige thuisstudie HBO Psychosociaal Counselor (OPC / SNRO) online versneld volgen doe je vanaf €1,599,00. Maar wie slim is, kan nog goedkoper thuis een studie volgen. Lesmaterialen en lesgeld mag je (deels) aftrekken van de belasting. Door dit belastingvoordeel (studiefinanciering / duo) kan je wel eens een financiële meevaller krijgen. De volgende zaken mag je aftrekken:

 • Instellingsgeld, lesgeld, cursusgeld, collegegeld of examengeld
 • Lesmaterialen zoals programma’s of boeken

Houd er rekening mee: er zijn wel strenge voorwaarden (februari 2024). Je mag de kosten alleen aftrekken als het gaat om een opleidingdie relevant is voor je nieuwe aanstelling of huidige werkzaamheden. We sommen dit nog even voor je op:

 • De thuisopleiding is relevant voor jouw huidige- of toekomstige baan.
 • Het betreft een leertraject. Dat wil zeggen: er moet begeleiding zijn van NHA.
 • Jij zelfstandig verantwoordelijk bent voor de betaling van de studiekosten.
 • Jouw totale kosten zijn ten minste €250,00 (per 52 weken) tot maximaal een bedrag van 15 duizend euro.

Betaalt mijn werkgever mijn studie?
Een opleiding of cursus volgen is iets wat ook interessant is voor de werkgever, en wordt dus aangespoord. De oorzaak daarvan? Je werk / collega kan je nieuwe vaardigheden inzetten tijdens opdrachten. Overigens kan het bedrijf waar jij werkt deze kosten weer aftrekken. Een training of beroepsopleiding via jouw werkgever afronden kan voor meerdere partijen een win zijn. In de regel wordt hiervoor een speciaal studiebudget vrijgehouden voor een (verkorte) afstandsopleiding HBO Psychosociaal Counselor. Gooi eens een balletje op bij de personeelsmanager, samen kunnen jullie wellicht een mooi plan uitstippelen.

Mensen helpen bij verandering? Volg de SNRO HBO Opleiding Psychosociaal Counselor Een opleiding volgen tot psychosociaal counselor en na het behalen van je diploma direct toegelaten worden tot het register van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg? Direct een zorgverlenersnummer ontvangen, zodat je cliënten in aanmerking komen voor vergoeding door ziektekostenverzekeraars? Volg de SNRO HBO Opleiding Psychosociaal Counselor (OPC). De Opleiding Psychosociaal Counselor (OPC) is ontwikkeld in samenwerking met opleidingsinstituut Psychodidact en is gebaseerd op de filosofie van professor doctor Gerard Egan, de Amerikaanse grondlegger van counseling. De opleiding is een geaccrediteerde SNRO HBO registeropleiding en voldoet aan de PLATO eindtermen voor Psychosociale Basiskennis (PsBK). Als eerste opleiding in Nederland is de Opleiding Psychosociaal Counselor Europees erkend: de opleiding is in het Nederlandse en Europese kwalificatiekader op niveau 6 ingeschaald: dit niveau is gelijk aan het niveau van bachelor. OPC staat voor behandelende psychologie Voordat je uitgebreide informatie krijgt over OPC met betrekking tot het vak, het programma en de erkenning, scheppen we graag eerst helderheid in het land van de psychologie. We onderscheiden drie vormen: – de onderzoekspsychologie; – de toegepaste psychologie; – de behandelende psychologie. Binnen de onderzoekspsychologie wordt menselijk gedrag bestudeerd. Via vaststaande methoden (waar experimenten vaak deel van uitmaken) wordt gedrag in kaart gebracht. Bijvoorbeeld een onderzoek naar de invloed van kleuren op aankoopgedrag van consumenten of onder welke voorwaarde een bepaalde hechting tot stand komt. Mensen die werken binnen deze vorm van psychologie zijn wetenschappelijk onderzoeker, zij zijn universitair geschoold. Onderzoeken is echter niet gelijk aan toepassen. De toegepaste psychologie houdt zich bezig met psychologische principes en theorieën en gebruikt deze om problemen in de praktijk op te lossen. Algemene psychologische kennis wordt ingezet om vraagstukken te beantwoorden en processen te optimaliseren. Bijvoorbeeld het verbeteren van een voorlichtingscampagne of het adviseren in opleidings- of beroepskeuze. Zowel mensen die psychologie aan de universiteit hebben gestudeerd als mensen die een HBO studie psychologie hebben afgerond kunnen zich richten op de toepassing van de psychologie. Maar toepassen is niet gelijk aan behandelen. Behandelen of begeleiden van cliënten staat centraal binnen de behandelende psychologie. De BIG geregistreerde Gezondheidspsycholoog (GZ-psycholoog), Psychotherapeut, Klinisch psycholoog en Klinisch neuropsycholoog zijn universitair geschoolde psychologen (de Psychotherapeut kan ook een psychiater zijn) die cliënten/patiënten behandelen. Na hun bachelor en master titel hebben ze een vervolgopleiding van twee tot zes jaar in deze richting gevolgd, waardoor ze behandelaar zijn geworden. Mensen die naar deze specialismen worden verwezen hebben (zware) psychische problemen, bijvoorbeeld een angststoornis of een persoonlijkheidsstoornis. Op HBO-niveau kun je dit procesbegeleidende vak leren in de Europees erkende Opleiding Psychosociaal Counselor (OPC). Je wordt opgeleid om mensen te begeleiden die juist geen (zware) psychische problemen hebben maar wel moeilijk kunnen omgaan met wat er op hun pad komt. Verandering begeleiden Leer veranderingsprocessen begeleiden van emotioneel gezonde mensen. Mensen die na bijvoorbeeld een echtscheiding, verlies van een geliefde, ziekte of ontslag ondersteuning zoeken. De psychosociaal counselor begeleidt mensen in veranderingsprocessen om een antwoord te vinden op de eisen die de buitenwereld stelt. De werkwijze die de psychosociaal counselor hanteert is van humanistische aard. Hij vertrouwt op de veerkracht die van nature in mensen ligt opgeslagen, maar tijdelijk niet beschikbaar lijkt. De opleiding maakt gebruik van wetenschap (kennis), filosofie (wijsheid) en empirie (levenservaring). De opleiding is praktijkgericht en vakgericht. Theorie wordt uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven waardoor de toepasbaarheid in de praktijk zichtbaar wordt. OPC geeft hiermee antwoord op de vraag vanuit het werkveld: de vraag naar professionele counselors die zelfstandig mensen kunnen begeleiden in veranderingsprocessen. Voor wie is de Opleiding Psychosociaal Counselor bedoeld? Werken met mensen, daar draait het om bij psychosociaal counselen. De opleiding volg je om een carrièreswitch te maken, om je naast een studie of baan in dezelfde richting verder te verdiepen of om een eigen praktijk te beginnen. De Opleiding Psychosociaal Counselor is interessant voor: maatschappelijk werk(st)ers – om naast omgevings- en taakgericht, mensen ook emotioneel te begeleiden; verpleegkundigen – om op een dieper level met mensen te communiceren; docenten – om studenten te begeleiden in hun persoonlijke groei; leidinggevenden – om werknemers optimaal te laten functioneren; voor mensen met een SPW diploma – om op HBO niveau door te studeren; voor mensen met een getuigschrift SPH – om naast de brede theoretische kennis nog meer de diepte in te gaanén de praktijkkant van het therapeutische vak te leren; voor mensen met een getuigschrift (toegepaste) psychologie – om naast kennis over gedrag, vaardigheden te ontwikkelen in begeleiding van gedragsverandering; voor mensen die binnen hun werkveld of persoonlijke leven de omgang met anderen willen verbeteren. Wat zijn de beroepsmogelijkheden van de Psychosociaal Counselor? De psychosociaal counselor werkt: in een samenwerkingsverband met bijvoorbeeld huisarts, psycholoog, fysiotherapeut of haptonoom; in het onderwijs als vertrouwenspersoon voor docenten en studenten; bij organisaties die ambulante zorg verlenen; als zelfstandige binnen een eigen praktijk. Officieel erkende SNRO HBO registeropleiding Na succesvolle afronding van alle onderdelen uit deze opleiding krijg je het erkende SNRO HBO-diploma Psychosociaal Counselor van Psychodidact uitgereikt. Zorgverlenersnummer Na het behalen van het diploma word je toegelaten tot het register van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Daardoor ontvang je een zorgverlenersnummer (AGB code).

NHA opleidingsinformatie
NHA Opleidingen

Plaats een reactie