nti logo header
 • NTI
 • Direct gratis proeflessen volgen en gratis studieadvies voor de beste internationaal erkende thuisstudies.
nha logo header
 • NHA
 • Beste keuze: Nu tijdelijk 15 dagen gratis op proef. Gratis cadeau (tablet) bij inschrijving.
laudius logo header
 • Laudius
 • Informatiefolder aanvragen en 14 dagen gratis studeren. Laudius premium = 5 jaar gratis curssusen!
nhbo logo header
 • Thuiscursus.nl
 • Flexibel studeren, ruim cursusaanbod en begeleiding van een expert uit het vak.
ICT trainingen
 • ICT Trainingen
 • Meer dan 1000+ ICT trainingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Succesgarantie!

Thuisstudie Steno

De beroepsopleiding Steno flexibel en snel thuis volgen? Via onze thuisstudie-vergelijker vind je alle erkende thuiscursussen en opleidingen waarmee jij verder komt binnen het domein Administratie. Verder komen binnen jouw huidige carrière? Wil je voor jezelf iets starten? Of anderzijds een cursus om je kennis te verbreden? Lees info en vergelijk zonder problemen populaire thuisstudies van respectabele instellingen als Nederlandse Handels- en Beroepsonderwijsinstelling (Thuiscursus.nl) en wie weet begin jij volgende week al met een beroepsopleiding vanuit huis Steno! Een passende opleiding voor iedereen, 24/7 toegang tot de digitale leeromgeving, en goede begeleiding. Deze beroepsopleiding is te koop vanaf €239,00 bij bijvoorbeeld NHA.

 • Super efficiënt studeren.
 • Al je studie & lesmateriaal online.
 • Goede begeleiding en feedback.
 • Een praktijk-investering in jezelf.
 • Het laagste lesgeld.
 • In juli 2024 goedkoop beginnen.

Overzicht thuisstudies Steno juli 2024

AanbiederStudienaamTijdsduurKostenInschrijflink
NHASteno8 maanden€239,00Meer informatie
Steno vanuit huis volgen

Flexibel studeren met uitstekende begeleiding

De opleiding Steno flexibel vanuit huis starten

Toe aan een Carrièreboost? Of ben je op zoek naar een carrièreswitch? Hoe jouw situatie er ook uitziet, de mogelijkheden zijn enorm! Jij hoeft alleen nog maar te starten. www.thuisstudiezoeken.nl is daarbij het ideale startpunt. Middels onze vergelijker vind je uitgebreide info over een ruim aanbod studies, (hobby) cursussen en beroepsopleidingen waardoor jij je doelen kan bereiken. Wil jij ook doorgroeien binnen de categorie Administratie? Dan moet je ook echt eens kijken naar de online thuisstudie Steno(duaal of voltijd). Als je kiest voor deze beroepsopleiding leer je de onderdelen van het vak, op het moment dat het jou uitkomt. Een mooie oplossing als je wilt studeren naast jouw huidige baan, buitenschoolse activiteiten en jouw familie.

Hoe werkt thuis een opleiding of cursus doen?
Van start gaan met een beroepsopleiding Steno is niet ingewikkeld. In het onderstaande stappenplan geven we hierop een korte toelichting:

 1. Maak een keuze voor een van de opleiders en bekijk meer info over de opleiding.
 2. Laat een gratis studiegids opsturen, of zoek naar de mogelijkheid ‘gratis proefles’ om feeling te krijgen bij het lesmateriaal.
 3. Sluit het aan op jouw wensen? Laat je dan direct online inschrijven.
 4. Je aanmelding wordt vaak handmatig even bekeken. Als jij alles volledig hebt ingevuld worden de lesmaterialen naar je verstuurd en kan je alvast kijken hoe het er online allemaal uitziet.
 5. Het leren gaat beginnen: op zelfgekozen momenten je lesstof bestuderen en toetsen / examens maken. Logischerwijs ontvang je regelmatig feedback van een professionele docent.
 6. Als je alles gehaald hebt wordt er een (instituut) diploma uitgereikt. Een waardevolle aanvulling op jouw CV.

Wat zijn de tarieven van een Steno thuisopleiding?

De motivatie voor het volgen van een online beroepsopleiding vanuit huis via afstandsonderwijs, is de relatief voordelige prijs die je betaald i.v.m. klassikale opleidingen. Hoe kan dit zo goedkoop zijn? Er zijn geen dure boeken of lesmaterialen. Veel informatie kun je digitaal raadplegen via bijvoorbeeld je macbook, ipad of telefoon. Ook qua reiskosten ben je voordelig uit, en werken ze met minder dure docenten. Natuurlijk bieden ze een persoonlijke begeleider die ondersteuning geeft waar nodig. De opleiding Steno is er al vanaf €239,00 bij het instituut NHA. Daarbij zijn de volgende zaken doorberekend :

 • Het lesmateriaal (soms moet je extra betalen om het hardcopy te ontvangen).
 • Altijd een eigen mentor van NHA.
 • Toegang tot een online leeromgeving.
 • Het afleggen van (her)examens.
 • Het (instituut) diploma / accreditatie.
Ontdek het gemak van thuis studeren

Moeiteloos een opleiding halen vanuit huis

Alles wat je moet weten over thuisstudies- en cursussen (FAQ)

Een aanzienlijk aantal Nederlanders willen een thuisstudie volgen. De hoge mate van flexibiliteit en de variatie in thuisopleidingen maakt het alleen maar leuker. Wellicht zijn er wel wat onzekerheden rondom deze manier van studeren. Hoe gaat het precies in z’n werk, en is deze opleiding wel geschikt? In het overzicht hierna behandelen we de meest voorkomende vragen aangaande zelfstandige Steno thuisstudies.

Wanneer kan ik beginnen met mijn beroepsopleiding?
Het belangrijkste pluspunt van een thuiscursus Steno: de maximale flexibele studietijden en begeleiding. Veel van de lesmaterialen zijn namelijk online. Als de opleider jouw aanmelding heeft geaccepteerd krijg je doorgaans binnen 24 uur het digitale studiemateriaal. Niet veel later krijg je de hele studiemap ook thuis (indien gewenst). De beroepsopleiding heeft een looptijd van pakweg 8 maanden. Wanneer je het gemakkelijk aankunt kan het een stuk sneller. Kom je er even niet aan toe? Dan mag je er ook gerust wat langer over doen.

Is een vooropleiding verplicht?
Dit verschilt per studie en aanbieder. Veel beroepsopleidingen en cursussen hebben in de regel weinig basiseisen. Ambieer je een erkende MBO- of HBO opleiding? Dan moet je vaak wel voldoen aan bepaalde eisen. Soms is een bepaalde Steno vooropleiding een voorwaarde. Vaak is er ook een mogelijkheid voor een 18 plus-examen of een bepaald certificaat. Op de opleidingspagina kun je terecht voor aanvullende informatie inzake de toelatingseisen van deze beroepsopleiding.

Krijg ik een officieel diploma?
De volledige MBO-, HBO en masters van scholen als o.a. NHA zijn gekeurd door het ministerie van Onderwijs in Nederland. Op die manier weet je dat deze studies niets onderdoen voor een opleiding die je kunt volgen bij bijv. Alfa-college. Ook zul je mogelijk recht hebben op een gerenommeerd branchediploma zoals NEVI. Bij afronding van een kortlopende cursus ontvang je vaak een officieel instituutsdiploma. Op die manier kan jij laten zien dat jij je een bepaalde vaardigheid hebt eigen gemaakt. Het draagt dus altijd iets bij aan jouw CV.

Kan ik ook kiezen voor een klassikale opleiding?
Flink wat opleidersgeven ook een Steno klassikaal. Het voordeel van een klassikale studie is: je kunt veel leren van andere cursisten, meer achtergrondinformatie en je wordt beter voorbereid op naderende examens. Het minpunt is: je kunt niet zomaar ergens beginnen. Er is doorgaans een zomerstart (augustus) en winterstart (januari). Vaak zijn de prijzen van klassikaal studeren meer dan thuis studeren bij LOI, NTI, NHA, Thuiscursus.nl of Laudius.

Wat is een digitale leeromgeving?
Het gros van de opleiders werken met een online leeromgeving. Op deze plek check je de noodzakelijke software en documentatie voor je beroepsopleiding en heb je contact met jouw docent. In jouw online omgeving zoek je ook naar geluidsbestanden, het lesmateriaal, webinars, oefenexamens, oefeningen, video’s. Je kunt hier ook projecten uploaden, en vind je feedback van jouw docent.


thuisstudie-beroepsopleiding-steno

Onderwijsinstellingen vergelijken juli 2024

Op afstand studeren is sterk in opkomst. Het aanbod in studies is enorm. Van HBO Lerarenopleiding basisonderwijs (PABO) tot aan Basisopleiding Jeugdzorg, en tegenwoordig dus ook de Steno zelfcursus. Welke onderwijsinstelling relevant is voor mijn privé situatie? Onderstaand vind je een opsomming met de beste thuisstudie aanbieders in Nederland.

 1. NHA: Al meer dan 80 jaar ervaring
 2. LOI: Altijd de nieuwste studietools: online hoorcolleges, webinars en mobiele app
 3. NTI: Zowel thuis als klassikaal
 4. Laudius: Hoge klanttevredenheid (8,5)
 5. Thuiscursus.nl: Uitstekende kwaliteitskeurmerken
Aanbod Vorm Review Informatie
nti logo header 500+ Thuis en/of Klassikaal Bekijken
nha logo header 500+ Thuisstudie Bekijken
laudius logo header 300+ Thuisstudie Bekijken
nhbo logo header 300+ Thuisstudie Bekijken
ict trainingen logo 1000+ Thuisstudie Bekijken
loi logo header 1500+ Thuis en/of Klassikaal
ncoi logo 1250+ Klassikaal
scheidegger logo 350+ Klassikaal

Zijn studiekosten belastingtechnisch aftrekbaar?

De thuisstudie Steno online versneld volgen is haalbaar rond de €239,00. In veel gevallen kan het nog een stukje voordeliger. De gemaakte kosten (denk aan boeken en lesgeld) mag je (deels) aftrekken van de belasting. Door dit belastingvoordeel (studiefinanciering / duo) kan je wel eens een financiële meevaller krijgen. De volgende posten mag je meenemen bij jouw belastingaangifte:

 • Het lesgeld of instellingscollegegeld
 • Verplichte boeken en readers

Let op: je kunt niet zomaar elke cursus of opleiding volgen en de kosten aftrekken (juli 2024). Deze regeling wordt alleen gehonoreerd bij kosten voor een volwaardige opleiding die gericht is op je nieuwe aanstelling of huidige werkzaamheden. Het gaat dan om de volgende voorwaarden:

 • De cursus is relevant voor je toekomstige werkveld (of huidige functie).
 • Het gaat duidelijk om een leertraject. Dit houdt in dat er een begeleider of docent bij betrokken is van NHA.
 • De studiekosten zelfstandig worden gedragen (niet vanuit een bedrijf).
 • Jouw totale kosten bedragen minimaal €250 (jaarlijks) en kunnen oplopen tot wel €15.000.

Een opleiding volgen op kosten van je werkgever
Een training, cursus of deeltijd thuisstudie volgen wordt bij veel bedrijven aangemoedigd. De oorzaak daarvan? Jouw werkgever kan je nieuwe vaardigheden inzetten tijdens opdrachten. Daarnaast zijn studiekosten ook weer aftrekbaar voor de werkgever. Een relevante opleiding via je werk volgen kan voor meerdere partijen een win zijn. Steeds vaker kan je dit regelen met een studiebudget voor een (verkorte) afstandsopleiding Steno. Klop gerust eens aan bij jouw werkgever, er is vaak meer mogelijk dan jij denkt.

Schrijf net zo snel als iemand praat: leer het geheim van steno De directeur praat met de Raad van Bestuur. Standpunten en vaktermen vliegen over tafel. Hoe houd je de gespreksdeelnemers schrijvend bij? Hoe voorkom je dat je achterloopt? Wat doe je als de laptop uitvalt of als de memorecorder het af laat weten? Steno werkt altijd? Stel: Je verslaat een belangrijke bespreking of interview. Je wilt alles zeer nauwkeurig vastleggen, maar de laptop is stuk. Vanwege het vertrouwelijke karakter is opnemen met je telefoon geen optie. Dan maar met de hand schrijven. Met de hand schrijven gaat langzamer dan typen. Veel langzamer. Maar je wilt niet achterlopen. Je wilt het tempo van de sprekende persoon bijhouden. Dit leer je met de opleiding steno van NHA. Wanneer je stenografeert, pak je alle woorden mee. Je mist niks. Echt alle info verwerk je in een razendsnel tempo. Geheimschrift schrijven Steno is een speciale techniek. Stenografie is net geheimschrift. Voor andere mensen zijn je aantekeningen volledig abracadabra. Wanneer je de schrijftechniek eenmaal in de vingers hebt, pluk je er de vruchten van. Je bent net zo snel als de spreker. In je opleiding Steno leer je de basisbegrippen en oefen je de techniek tot je alles goed onder de knie hebt. Combineren De cursus kun je prima combineren met je werk of de beroepsopleiding Secretaresse. In de cursus Steno oefen je veel. Na de cursus kun je: razendsnel aantekeningen maken tijdens lessen en colleges; in hoog tempo meetings verslaan zonder computer en software; interviews woord-voor-woord vastleggen zonder audio-opnames. Kansen vergroten Vergroot je kans op een mooie baan en combineer je cursus met de beroepscursus Secretaresse. Wees net zo snel als de gesprekspartners. Ook als er geen laptop of smartphone voor handen is. Of wanneer de technologie hapert. Start met Steno leren bij NHA.

NHA opleidingsinformatie
NHA Opleidingen

Plaats een reactie